De uitleg roept tijdens het juridisch café de vraag op waarom het CBAM-mechanisme beperkt blijft tot bepaalde sectoren. Volgens Jos Cozijnsen heeft dit te maken met uitvoerbaarheid; zo kan de carbon footprint van een product nog niet altijd eenvoudig worden bepaald. Daarnaast is deze regeling, en overigens ook de Wet CO2-heffing industrie, in feite een heel politiek onderwerp. Volgens Iris Kieft zijn geen emissierechten verschuldigd voor CO2, die ‘vrijkomt’ in gebonden vorm (bijvoorbeeld aan kalk). Dit geldt ook voor CO2 die wordt opgeslagen met carbon capture and storage (CCS).
Andere vraag: is de CO2-prijs nu voorspelbaarder geworden door de Wet CO2-heffing industrie – die betekent immers dat bedrijven eerder bereid zullen zijn om investeringen te doen? Mogelijk wel, denkt Iris Kieft. Op grond van deze wet geldt namelijk een vast tarief.
Jos Cozijnsen oppert nog of het niet wenselijk zou zijn om de verhoging van de brandstofprijzen (waartoe het ETS door het doorberekenen van de CO2-heffing zal gaan leiden) gepaard te laten gaan met een verlaging van de (generieke) belastingtarieven voor brandstoffen. Op die manier zouden de maatregelen ook voor consumenten betaalbaar en aanvaardbaar kunnen blijven.